GEMEENTE DEN HAAG

OUWE KOEK

Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem in Den Haag. Veel ouderen hebben weinig sociale contacten en hebben het idee dat ze weinig meer bijdrage aan maatschappij. De Gemeente zocht naar creatieve oplossingen om op verschillende manieren de eenzaamheid onder ouderen terug te dringen.

AANPAK

Wij (Joy Chiquita en Maaike van Eijk) bedachten het project Ouwe Koek. Onze missie was om ouderen te empoweren door te focussen op wat zij nog wél kunnen. Voor iedereen hebben we werkzaamheden op maat: deeg maken, kneden, en natuurlijk het proeven. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteit.

De koekjes worden in buurtwinkels verkocht, voorzien van een kaartje met een persoonlijke boodschap van onze Ouwe Koekenbakkers. Via berichten trommel op het verkooppunt kan de koper een berichtje terug sturen. Zo bevordert Ouwe koek het contact tussen de ouderen en hun buurtgenoten en komen alle positieve reacties bovendien weer bij de koekenbakkers terecht!

VORMGEVING

Naast het bedenken van het concept ontwierp ik een logo, de verpakking, de contactkaartjes en zorgde ik dat op social media ons project zichtbaar was.  

AWARD

Den Haag wil een gemeente zijn waar ouderen prettig en waardig oud kunt zijn en waarin zij actief en bij de tijd blijven. Om dit te stimuleren organiseert de gemeente hiervoor de Vitaliteitsawards, een waarderingsprijs voor goede ouderen projecten. In 2017 won het project Ouwe Koek zo’n vitaliteitsaward. 


PUBLICATIE

Ook werd er een stuk geweid aan het project Ouwe Koek in het boek ‘Den Haag Seniorvriendelijke Stad Toen En Nu’. Het boek beschrijft de Haagse geschiedenis rondom ouderen aan de hand van vele ervaringen. Uitgelegd wordt wat Den Haag seniorvriendelijke stad is en wat het betekent voor de Haagse ouderen. Het omvangrijkste deel  gaat over de ontwikkelingen van de jaren 70 tot nu.